Bittere pil voor FC Maasland NO

Bij de rust tekende iedereen nog voor een gelijkspel. FC Maasland – met wederom Santos de Kort in de ploeg en vakantieganger Jorn Luckermans weer op zijn vertrouwde linkerflank – maakte het de koploper knap moeilijk. Voor aanvang van de wedstrijd deed uw verslaggever nog aan ‘scorebordjournalistiek’ en constateerde dat FC Maasland evenveel tegendoelpunten had dan het nummer twee in de stand. Als de tegenstander van vandaag van scoren afgehouden kon worden, zat er wellicht een puntje in het vat.

SK Nieuwe Kempen bracht een elftal op de been met vier flatgebouwen in de gelederen. De enige die fysiek enigszins in de buurt kwam van die mannen, Dennis Cryns (foto), viel jammer genoeg in de 13de minuut uit met een verrekking. Die liep hij op bij een onderschepping, waarna Santos het vizier niet op scherp had staan. Latifaj Selim kwam hem vervangen. De lange SK-spelers waren niet alleen uitermate groot, maar bijvoorbeeld de nummer 10 (Jochen Slechten) bleek ook een zeer verdienstelijke voetballer te zijn. Roy van Floorop hield hem echter het grootste gedeelte van de wedstrijd in bedwang.

SK Nieuwe Kempen voetbalde individueel weliswaar beter dan FC Maasland, maar de voetballers van de fusieploeg waren als team beter. Het elftal vocht als leeuwen. Desondanks wist een van de aanvallers van Opglabbeek op de linkerflank door te breken en hij maakte met een verdekt schot knap af in de lange hoek. Maasland liet dit niet op zich zitten en ging steeds hoger druk zetten. Een aanpak waar de mannen van Nieuwe Kempen niet van gediend waren. Toen bleek ook dat ze behalve goede voetballers spijkerhard zijn. In het begin van de wedstrijd leek de referee daar korte metten mee te maken, maar later zou blijken dat hij marchandeerde. Waarover dadelijk meer.

Het hoog druk zetten leverde balbezit op en de net in de ploeg gekomen Laltifaj Selim bleef uitermate koel voor de goal na assist van Santos en schoof de gelijkmaker binnen. In een één-tegen-één-situatie wist Joey door goed de hoek te verkleinen een Kempens schot tot corner te verwerken.

Bij de thee dus een gelijke stand. Stel je voor dat dat ook de eindstand zou zijn tegen de koploper.

Het zou echter heel anders lopen. Jorn Luckermans profiteert in de 50ste minuut van een misverstand tussen een verdediger en de keeper van de thuisspelende club en tikt de 1-2 tussen de keepershandschoenen door binnen. Nieuwe Kempen voert de druk op, maar stuit op een zeer goed spelende aanvoerder Bart Hechtermans. Joey Cuijpers drukt een schot van een doorgebroken speler uit het doel en even later weet hij een bal half te stoppen. Bart haalt het gekraakte schot van de lijn.

De referee weigert een glaszuivere strafschop toe te kennen na een overtreding op Santos. Bovendien verzuimt hij de nummer 12, Antonino Polito, een tweede gele kaart, dus rood te geven. Polito kreeg al heel vroeg in de wedstrijd geel voor een aanslag op diezelfde Santos. Daar was rood al op zijn plaats geweest. Maar ja, in vergelijking met de ref van vorige week was hier sprake van gedecideerd ingrijpen. Ref Swerts raakt het spoor in de loop van het duel echter volledig bijster. De nummer vier, die toevallig in de buurt loopt, krijgt geel, terwijl hij nou net niets doet. Over marchanderen gesproken. Santos en Jorn, de mannen die voor de meeste aanvallende impulsen zorgen, worden leeggespeeld gewisseld en FC Maasland NO gaat van de weeromstuit steeds meer achteruitlopen. Dat speelt de koploper in de kaart, want zij kunnen nu met hoge ballen hun lange spelers in stelling brengen. Tot de 90ste minuut weten de tricolores Nieuwe Kempen te stoppen. Een van de verre passes komt uit de lucht vallen in de rechterhoek, de spits van dienst neemt de bal in de loop aan en uit de draai volleert hij snoeihard raak. Hoe lang hij ook nog voetbalt, zo’n goal maakt-ie waarschijnlijk nooit meer. Er staan 92 minuten op het scorebord, de stand is gelijk, maar fluitist Swerts weigert er een eind aan te maken. Onder druk van SK Nieuwe Kempen telt hij zes minuten blessuretijd bij. De sfeer wordt grimmig. Er ontstaan opstootjes op en naast het veld. Selim krijgt een scheldwoord naar zijn hoofd geslingerd dat op een voetbalveld niet thuishoort en dat moet je bij trotse mensen nooit doen. Gelukkig weten zijn ploegmaten hem te kalmeren. Kortom: FC Maasland is meer bezig met de scheidsrechter, het sussen van opstootjes en vergeet te voetballen. Karim wordt nog gelanceerd en kan alleen op doel afstevenen maar wordt onterecht afgevlagd. Het noodlot slaat dan ook toe in de 96ste minuut. Een vrije trap net over de middenlijn valt tussen de zestien en de penaltystip. In de mêlee van spelers – zowat heel SK Nieuwe Kempen en FC Maasland bevinden zich in het zestienmetergebied – weet een van de Opglabbeekse reuzen de bal te toucheren. Het speeltuig scheert over de kruin van Bart, waardoor het van richting wordt veranderd. Via de vingertoppen van Joey verdwijnt de bal in het net. Nieuwe Kempen blijft ongeslagen koploper. Een ploeg die in dit soort wedstrijden nog het laken naar zich toe weet te trekken, wordt kampioen!

FC Maasland NO heeft weliswaar laten zien dat er meer in het vat zit dan er nu uitkomt, maar blijft wederom zonder punten. Een cocktail van te weinig rust in de beslissende fase van het duel, een scheidsrechter die zich laat intimideren en een bijzonder onsportieve tegenstander kosten de onervaren fusieploeg de punten. Het is nu zaak niet bij de pakken neer te gaan zitten. Nu is Dennis Cryns weliswaar out, maar spits Alexander Desmedt lijkt deze week weer aan te sluiten. Hoewel FC Maasland NO een ongelukkige competitiestart kent, is er nog geen reden het vertrouwen in eigen kunnen te verliezen.

Please follow and like us:
0