De vloek van FC Maasland NO

Bij de achterban van de tegenstanders van FC Maasland NO moet welhaast een heksenkring actief zijn. Of ergens op Jamaica ligt een primitieve pop in Maasland-tenue doorboord door naalden. Of een zigeunerin op de kermis van Ophoven heeft een vloek uitgesproken over het richtinggevoel van de FC Maasland-spelers. Hoe valt het anders te verklaren dat de bal er maar niet in wil?

De uitspraken van de Hollandse grootmeester Johan Cruijff zijn bekend tot in het Belgische. Dus ‘als je niet schiet, ken je niet scoren’ is in de regio Kinrooi ook wel bekend. We voegen er een nieuwe aan toe: als je niet scoort, ken je niet winnen. Want wat zich zondagmiddag afspeelde op het welhaast onvindbare veld van Calcio Genk tart elke beschrijving. FC Maasland legde in de eerste helft het beste voetbal van dit seizoen op de mat. Dat leverde legio kansen op, maar nauwelijks doelpunten. Sterker nog, toen de Italianen één keer doorbraken, lag de bal – licht getoucheerd door een verdediger – achter de kansloze Joey.

Gelukkig lieten de tricolores het hoofd niet hangen en met hernieuwde energie rolde de ene na de andere aanval op de sterke Calcio-doelman af. Nadat een paar kansrijke ballen door ‘de vloek’ richting Turkse Rangers waren verdwenen, kopte de opgekomen Bart Janssen wel raak. Jorn Luckermans kreeg de bal terug uit een in eerste instantie slecht genomen hoekschop. In de herkansing krulde hij de bal wél scherp voor, waar de lange Bart het leer van dichtbij inknikte.

Zoals gezegd legde FC Maasland het beste voetbal op de mat, maar de Genkenaren beschikten over enkele technisch begaafde spelers die individueel tot kansen wisten te komen. Joey wist in een bijna identieke situatie als bij het eerste doelpunt te redden, maar toen de scheidsrechter een wel zeer makkelijke penalty gaf, was ook de Oranjeman geslagen. Niet dat we de scheidsrechter de schuld geven, maar we hebben dit seizoen al aanslagen (sic) gezien waar de leidsman niet van verblikte of verbloosde. Maar goed, FC Maasland bleef de aanval zoeken, maar doelpunten leverde al die inspanningen niet op.

Na de koffie waren de partijen meer in evenwicht. FC Maasland kreeg zijn kansjes, maar stuitte op de Calcio-goalie. Fabio Caracciolo, voormalig broodvoetballer bij onder andere Fortuna Sittard en FC Den Bosch, kwam in het veld. Hij begon geblesseerd op de bank. De ervaren spits werd diep gestuurd en vanuit buitenspelpositie – de lijnrechter liep niet op één lijn, terwijl uw verslaggever daar toevallig wél stond – was het voor hem een koud kunstje af te ronden. De grensrechter was er na afloop heilig van overtuigd dat-ie in zijn gelijk stond: “Kijk vanavond maar naar de beelden op Studio Sport.” Eindelijk een official tegen wie je wat mocht zeggen, dat wel.

Het siert de fusieclub dat ze na die tegenvaller bleef werken voor een beter resultaat. Met Alexander de Smedt, terug van een blessure, als breekijzer probeerde FC Maasland het onmogelijke voor elkaar te krijgen. En wat was de ploeg er dicht bij! Bal onderkant lat, driemaal aanleggen vanaf de vijfmeterlijn maar telkens een Calcio-man in de weg, bal op de lat en een keeper die zich onderscheidde. Als Alexander het doel uiteindelijk wél weet te vinden, is de tijd te kort om de gelijkmaker uit het vuur te slepen.

Andermaal een onterechte nederlaag. Maar het kan toch niet anders dat met een allengs beter ingespeelde ploeg de (doel)punten eens moeten komen, dat ‘de vloek’ wordt opgeheven?

JAN CUIJPERS

Please follow and like us:
0