Eén punt gewonnen of twee verloren?

FC Maasland had bij de rust op een onoverbrugbare achterstand kunnen staan. De hard werkende thuisploeg had tot dat moment weinig in te brengen tegen het beter voetballende Grimbie 69. De tricolores, vandaag in het grijs, konden alleen maar tegenhouden. In de hoofdrol daarbij het trio Jeroen Kuypers, kapitein Bart Hechtermans (foto) en pal achter hem doelman Joey Cuijpers, die met enkele zeer belangrijke saves zijn ploeg op de been hield. Bij de mooiste van de drie ranselde hij een kopbal uit de kruising , die van kortbij in die richting was gezonden door een eigen verdediger.

Het Grimbie-middenveld en –aanval pompten de ene voorzet na de andere het Maaslandse doelgebied in. Maar de viermansverdediging – jawel, trainer Saelmans probeerde het vandaag op een andere manier – wist het meeste gevaar te keren. Onbegrijpelijk overigens dat de Grimbie-mannen 45 minuten lang de ruimte kregen om dit soort voorzetten af te geven, want van ‘kort’ dekken van Maaslandse zijde was meestal geen sprake. De ballen, die door de verdediging werden onderschept, werden ook al snel weer verspeeld.

Met een op zijn stopwatch kijkende scheidsrechter weet Santos zich na zo’n lange haal vrij te spelen op de rechtervleugel en hij zet de bal met een boog voor. Dennis Cryns, die de ondankbare taak heeft praktisch in zijn eentje op te boksen tegen vier Grimbie-verdedigers, gaat de lucht in. Op het oog iets te vroeg, maar de lange spits weet lang genoeg te blijven hangen om het leer in het vijandelijke doel te knikken: 1-0 en rust.

De tweede helft pakt FC Maasland NO de zaken iets energieker aan en neemt vanaf de aftrap het initiatief. Dat resulteert al snel in een mooi uitgevoerde aanval over links. Yannick Prouvost, hij heeft deze week niet kunnen trainen door een blessure, geeft op snelheid een afdraaiende voorzet die door Dennis Cryns, gehinderd door twee verdedigers, knap wordt afgerond: 2-0. Maasland in een zetel, zou je denken.

Maar om onverklaarbare redenen gaat het elftal weer achteruitlopen. Dat geeft de gelegenheid tot counteren voor Grimbie 69 dat nu alles in het werk stelt om de aansluitingstreffer te scoren. Dat gebeurt ook, maar enkel nadat een doorgebroken Jorn Luckermans ten onrechte wordt afgevlagd wegens buitenspel. Grimbie herneemt snel, de voorzet wordt gegeven en het staat 2-1. Een doelpunt waarbij Joerie Op de Locht kan profiteren van een misverstand tussen verdedigers en doelman. En dan gaat de derde ermee lopen.

Grimbie blijft na dit doelpunt jagen op de gelijkmaker, maar het lukt hen vooralsnog niet die aan te tekenen. Net zoals voor de rust is met name het trio Kuypers-Hechtermans-Cuijpers belangrijkste sta-in-de-weg. Bij één van de schaarse Maasland-uitvallen wordt Dennis Cryns in kansrijke positie gestuit. Maar moeten we dat de aanvaller aanrekenen? Nee, natuurlijk niet! Wegens een blessure heeft ook hij de hele week niet kunnen trainen, maar hij staat er vandaag wél. Uit drie kansen weet hij twee doelpunten te scoren en hij heeft ontelbare meters gemaakt.

Uiteindelijk betaalt FC Maasland het loon van de angst. Twijfelachtig verdedigen bij de tweede paal stelt Grimbie in de gelegenheid van dichtbij nummer twee in de touwen te schieten. Joey voorkomt de 2-3 en aan de overzijde dreigt Maasland nog met enkele hoekschoppen in het slotoffensief maar de zege zit er voor geen van beiden in.

Een billijk gelijkspel tegen één van de smaakmakers van de reeks. Na vijf wedstrijden telt FC Maasland NO twee puntjes. Vriend en vijand is het erover eens: deze ploeg verdient beter!

Jan Vandeberg

Please follow and like us:
0