Een smakelijk kerstdiner

De puntendeling vorige week tegen Stokkem heeft blijkbaar het verwachtingspatroon van de FC Maasland-supporters nieuwe brandstof gegeven. Het ‘uitvak’ op de tribune van Genk VV is in elk geval dichter bevolkt dan de kant waar de aanhangers van de zwartgelen zich bevinden. 120 toeschouwers zien een duel dat tot ver in de tweede helft op weer een draw lijkt af te stevenen.

Zonder Jorn Luckermans, die zijn tweede en laatste wedstrijd schorsing uitzit, en doelman Joey Cuijpers, die zijn titel manager vanmiddag waar moet maken bij McDonald’s in Roermond, begint FC Maasland de eerste wedstrijd van de terugronde. De vorige week hevig gemiste Dennis Cryns staat wel aan de start. Herinneren we ons nog de manier waarop Genk VV de punten heeft gestolen in Kessenich? Vanmiddag willen de Genkenaren het niet zo ver laten komen en ze zetten de tegenstander meteen het mes op de keel. Invaller-keeper Kevin Verkissen – op de tribune cirkelt de vraag ‘wie is dat?’ – haalt met een fabuleuze reactie een van richting veranderd schot uit zijn doel. Niet veel later riskeert hij ‘Kopf und Kragen’ als hij zich met zijn hele hebben en houden voor de voeten van een opstomende Genk-aanvaller gooit. Hoe weet hij zelf misschien nog steeds niet, maar hij keert de bal. Als Kevin die twee reddingen niet in huis had gehad, was de wedstrijd misschien heel anders verlopen.

Nu krijgt FC Maasland de gelegenheid na de eerste storm langzaam maar zeker in de wedstrijd te groeien. De twijfelend opererende verdediging houdt steeds beter stand en Genk kan alleen nog maar gevaar stichten uit standaardsituaties als hoekschoppen en vrije trappen. Cryns wordt een keer weggestuurd, maar eindigt zijn rush teveel aan de buitenkant om gevaar te kunnen stichten. Als de klok al langzaamaan richting rust tikt, verzuimt scheidsrechter Janssens een loepzuivere penalty toe te kennen aan FC Maasland. Een verdediger van Genk krijgt de bal tegen de onderarm in de eigen zestien. In elke samenvatting van Eerste Nationale zie je dat referees daar een pingel voor geven, maar deze scheidsrechter is niet alleen blind, maar ook doof voor de smeekbede vanaf de tribune. Ruststand 0-0.

Tijdens de pauze kijken de supporters vooruit op het tweede deel van de match. De ene is tevreden met een punt, terwijl de ander vindt dat daarmee niets wordt opgeschoten. Genk is in elk geval van plan de drie punten thuis te houden en ontketent opnieuw een stormloop. Die wordt echter ruim buiten de grote backlijn een halt toegeroepen. Met name door de hard werkende Jeroen Kuypers (foto) en Yannick Prouvost. De laatste speelt op de tien, maar laat zich – al dan niet gedwongen – steeds ver terugzakken, zodat hij en Karim Naitoukhedou elkaar nogal eens voor de voeten lopen. Met die twee zijn ook de hoofdrolspelers genoemd bij het ontstaan van het eerste doelpunt. Nadat een vrije schop van Prouvost even eerder al afketste op de paal, weet de kleine Marokkaan de vrije trap van Yannick nu van dichtbij achter de Genk-poortwachter te werken.

Dat leidt tot nogal wat frustratie bij het – het moet gezegd – beter voetballende Genk. Maar het vorige week voor het eerst met succes gespeelde systeem zorgt voor een niet te slopen muur voor thuisploeg. FC Maasland incasseert vier gele kaarten van de scheidsrechter, die af en toe de pedalen kwijt lijkt te zijn. De Genkenaren die véél harder (en gemener) spelen dan hun tegenstanders komen weg zonder maar één waarschuwing. Eén overtreding – achter de rug van de scheids, maar in het zicht van de grensrechter – waarbij Naitoukhedou vol in het gezicht wordt geslagen, is zelfs goed voor rood. De grensrechter houdt zich echter van den domme.

Genk probeert terug te komen in de wedstrijd, maar kan geen gevaar meer stichten. Beter nog, als Alexander op links wordt weggestuurd, weet hij twee tegenstanders kwijt te spelen en de bal in de voeten van de volledig vrijstaande Niels Dewael te deponeren. Die weet met zijn eerste (en enige?) balcontact van de wedstrijd de 0-2 aan te tekenen. Over een gouden wissel gesproken! Drie punten in de pocket en feest bij de supporters. Het kerstdiner zal goed smaken.

 

Please follow and like us:
0