Eindelijk loon naar werken

Terwijl carnavalsvereniging De Ertesjieters 50 wagens en meer dan 10.000 bezoekers mag verwelkomen, speelt zich luttele meters verderop in Kessenich een van de spannendste wedstrijden van het seizoen af voor 120 paar ogen. Onder de klanken van menige vastelaoveshit laat FC Maasland runner-up Diepenbeek De Zwaluwen struikelen. In de carnavalsstoet doet studentenclub De Bokkeryers van Diepenbeek (!) en Hasselt van zich spreken. Zij verenigt de jongeren van Maaseik, Kinrooi en Bree. Het eerste team van FC Maasland verenigt de voetballers van Kinrooi, Ophoven en Kessenich. En een team staat er vandaag. Er wordt gevoetbald met het mes tussen de tanden. Dat is dan ook de enige mogelijkheid het veel beter voetballende Diepenbeek aan banden te leggen.

Trainer Saelmans heeft door blessures weer moeten improviseren. Twee weken achter elkaar in dezelfde formatie is hem dit seizoen niet gegund. Desondanks staat FC Maasland meteen goed en de Diepenbekers hebben dan ook vanaf het begin moeite gaten in de blauwgrijze muur te vinden. Waarom FC Maasland overigens niet in het vertrouwde rood-wit-blauw mag spelen, zal wel eeuwig een raadsel blijven. Zeker omdat scheidsrechter Doomen zich in hetzelfde tricot hult als de Maaslanders. Dat in de eerste helft zo nu een dan een pass richting referee gaat, zij de thuisspelende ploeg dus vergeven.

De wedstrijd gaat van start met een schrikmoment voor doelman Joey, die wellicht een Diepenbeek-spits wat laat opmerkt en in ultimo de bal over de zijlijn knalt. Maar de Nederlander groeit in de wedstrijd en met hem het hele team. Diepenbeek valt onder leiding van nummer 9 Bosmans onverdroten aan, maar met name de beide Barten in de Maasland-verdediging hebben er vandaag goed het oog in. Yannick Prouvost, weer op zijn vertrouwde plek, en Jorn Luckermans maken het eerste half uur al ongelooflijk veel meters, terwijl Dennis Cryns achter elke diepe pass aan gaat. En hoewel Diepenbeek een overwicht heeft, heeft Maasland na een stief kwartiertje toch al twee, drie hele en halve kansen gehad. Dan de 18e minuut. Ruim buiten de zestien ziet oude rot Alexander Desmedt een gaatje en hij laat de uitstekende Diepenbeek-portier, die hem even daarvoor van scoren afhield, kansloos in de linker benedenhoek.

Dan breekt het half uur van keeper Cuijpers aan. Diepenbeek wil de gelijkmaker, maar de Maasland-doelman houdt de bezoekende ploeg viermaal van scoren af. Met als hoogtepunt een van vijf meter ingekopte bal die hij nog onder de lat weet uit te tikken. De rust wordt met 1-0 bereikt.

Na de thee doet de scheids niet meer mee bij Maasland; hij heeft een neutraal shirt aangetrokken, wat de duidelijkheid erg ten goede komt. Diepenbeek wil doorgaan, zoals de eerste helft is afgesloten. Bosmans dirigeert het spel en is overal op het veld te vinden. Maar Maasland krijgt in deze periode de beste kansen. Desmedt schiet uit een moeilijke hoek tegen de bezoekende keeper op. Luckermans besluit door te spelen terwijl de doelman geblesseerd op de grond ligt. Als je dan in het veld een rat wil zijn, moet die bal er wel in! Dat weet Jorn zelf ook. Een boogbal van Prouvost wordt door de keeper knap onder de deklat uit gehaald en Luckermans schiet tegen de keeper aan. Terwijl hij na zijn rush nog uit staat te hijgen, vervalt de Maasland-verdediging heel even in een oude fout: achteruitlopen in plaats van druk op de bal te houden. Daardoor mag Ceci doorlopen tot een meter of tien van het doel en van daaruit laat hij onze doelman met een schuiver kansloos.

Langs de kant vreest iedereen die FC Maasland een warm hart toedraagt dat hun favorieten na al het harde labeur nu in zullen gaan storten. Maar… terwijl Diepenbeek nog staat na te genieten van de gelijkmaker springt Dennis Cryns weer eens naar een onmogelijke bal. En hij maakt het onmogelijke waar, want het gele monster verdwijnt met een bekeken boog over de boomlange sluitpost van de tegenpartij. Tussen dwarsligger en bal past nog geen vloeitje meer, zal vader Prouvost na de match opmerken.

Cryns wordt luttele minuten na zijn treffer vervangen door de 16-jarige Vandenhout (foto) , die zijn debuut maakt in het vaandelteam. In het klein kwartiertje dat de jongeling op het veld staat, laat hij een prima indruk achter. Diepenbeek probeert met de moed der wanhoop nog iets aan de stand te veranderen, maar de Maaslanders laten zich geen tweede keer verrassen. Of de verdedigers hebben er een voet tussen of de doelman pakt het leer. Gouden punten voor de fusieploeg en eindelijk eens loon naar werken.

Please follow and like us:
0