FC Maasland houdt eindelijk de nul

De aanpassing die trainer Stefan Saelmans aanbracht in de speelwijze betaalde zich zondagmiddag meteen uit. Voor het eerst dit seizoen kreeg FC Maasland geen tegendoelpunt te verwerken.

Jawel, u leest het goed: Stefan Saelmans. Was die vorige week niet afgevoerd naar het hospitaal in Genk? Klopt. Maar de 48-jarige ex-prof is weer thuis en het gaat hem blijkbaar goed. De dokter heeft hem geadviseerd vooral enkele weken rustig aan te doen en FC Maasland heeft beslist dat de club zijn trainer even in de luwte houdt. Maar het voetbalvirus heeft de trainer van FC Maasland in zijn greep en zo kan het gebeuren dat hij voor aanvang van de wedstrijd de opstelling bekend maakt en zijn manschappen toespreekt. Vervolgens is het aan hulptrainer Geert Strijbos om het elftal naar een goed resultaat te coachen.

Saelmans en bestuurslid technische zaken Rudy Poelmans hebben hun stek achter de omheining nog niet ingenomen of Karim Naitoukhedou bezorgt het duo – evenals de rest van de 130 toeschouwers – bijna een hartverzakking. Hij verzuimt een voorzet aan de tweede paal binnen te werken, maar claimt bij scheidsrechter Vanboven een penalty omdat hij zou zijn vastgehouden. Vanboven heeft het anders gezien en dus blijft de stand na twee minuten spelen 0-0. De tweede ‘Schrecksecunde’ komt op het conto van doelman Joey Cuijpers. Op een diepe bal roept hij overtuigend “Los!”, maar verzuimt vervolgens de bal te pakken. Gelukkig lepelt de Stokkem-aanvaller de bal over het doel. “Ik wilde hem pakken na de stuit, maar had geen rekening gehouden met de lange benen van de speler van Stokkem”, vertelt Cuijpers na afloop. In het verdere verloop van de wedstrijd is hij heer en meester in zijn doelgebied.

Op het slecht bespeelbare veld ontrolt zich vervolgens een wedstrijd die meer spannend is dan goed. Stokkem – is dit nou de nummer twee op de ranglijst? – weet zich geen enkele kans te creëren en FC Maasland doet het niet veel beter. De strijd speelt zich vooral af op het middenveld. Tegen deze tegenstander laat de afwezigheid van Dennis Cryns, die zich ’s voormiddags af moet melden met buikgriep, zich gelden. Alexander de Smedt staat er nu alleen voor in de spits zonder zijn compaan, die zich vaak op kracht en snelheid door de verdediging weet te wurmen.

Met vier verdedigers achterin speelt FC Maasland vandaag een stuk zekerder dan in voorgaande wedstrijden. De beide Barten spelen in het centrum allebei een prima partij, terwijl de beide backs Ward Vandeberg en Roy Vanfloorop verdedigend bij de les zijn. Jeroen Kuypers en de reeds genoemde Karim Naitoukhedou stoffen en vegen dat het een lieve lust is. Yannick Prouvost op de tien geeft voldoende druk naar voren en legt daarbij de nodige kilometers af. Op de vleugels spelen Selim Latifaj en Jasper Javornik. Beiden kunnen in de eerste helft enkele acties tonen, maar in de tweede helft eist het veld zijn tol. Dat geldt ook voor rechtsback Ward Vandeberg, die met krampverschijnselen in het slot van de wedstrijd wordt gewisseld. Misschien heeft het ook te maken met het hit&run-voetbal dat FC Maasland nog steeds speelt. De jonge spelers moeten leren dat niet elke bal meteen naar voren hoeft. Af en toe is een pass over twee meter net zo effectief. En het kost minder energie.

In de tweede helft komen achtereenvolgens Kenneth en Mitch Conen en in de slotminuten Wim Janssen in het veld. De oudste van de twee broers, Kenneth, speelt zijn wedstrijden normaal gesproken bij de reserves, terwijl Mitch dit seizoen op 16-jarige leeftijd debuteerde in de eerste ploeg. Hoogtepunt van de zondagmiddag is de spraakverwarring die ontstaat als Rudy Poelmans in opdracht van de trainer technische instructie mogelijk wil maken en tegen Kenneth zegt dat die geblesseerd is. Met grote vraagtekens in de ogen zakt de speler tenslotte neer op het gras. Onder luid protest van de Stokkem-aanhang wordt de oudste Conen verzorgd.

Het maakt allemaal niets meer uit. Na een moeilijke twintig minuten na de rust wordt FC Maasland langzaam maar zeker weer de bovenliggende partij. Scheidsrechter Vanboven, die met name in de eerste helft een sterke partij fluit, laat wel erg lang naspelen: 10 minuten! Maar beide ploegen kunnen vandaag het net niet vinden. FC Maasland is blij met zijn eerste clean sheet, terwijl de nummer twee uit Stokkem de druiven zuur vindt. Althans als we afgaan op de agressieve reacties van sommige supporters bij het verlaten van het sportpark. Ondanks het alleszins goede resultaat zakt FC Maasland één plaats op de ranglijst, want Lanaken doet het nóg beter: 5-1 winst tegen Godsheide. Nog maar één plaatsje boven de kritieke zone!

Please follow and like us:
0