FC Maasland raakt maar niet in vorm

De jobstijding die de spelers van FC Maasland NO zondagvoormiddag ontvingen, leek de spelers ’s middags nog steeds te verlammen.  Trainer-coach Stefan Saelmans (48) werd immers in de vroege ochtend met spoed per ambulance naar het ziekenhuis in Genk vervoerd, waar een herseninfarct werd vastgesteld. Een goede reden om de wedstrijd tegen de buren van Ven VV af te gelasten, zou ik als Nederlander zeggen, maar daar doet men in België niet aan. Met Pierre Heussen, de trainer van U21, als vervanger werd om half drie afgetrapt.

De manschappen van de rode lantaarn beginnen veel feller aan de wedstrijd dan de tricolores. Met als gevolg dat er vanaf het begin veel geschutterd wordt: ballen springen van de voet en passes missen nauwkeurigheid. Door een vervelende knieblessure van Karim Naitoukhedou begint Santos de Kort vandaag in de basis. Hij speelt achter de spitsten, terwijl Yannick Prouvost als verdedigende middenvelder is geposteerd. Ik schreef vorige week nog dat Santos (en Mitch Conen) de mannen zijn die Alexander de Smedt zouden kunnen bedienen, maar daar blijkt vanmiddag niets van. Santos wordt door zijn ploeggenoten zorgvuldig overgeslagen. Een lot dat later deze wedstrijd ook Mitch, die invalt voor Santos, zal treffen. Yannick kan de aanval ook niet voeden, want hij wordt gemaand vooral zijn verdedigende taken uit te voeren.

Goed, we zijn inmiddels vijf minuten onderweg en scheidsrechter Chtouki neemt een van zijn vele onnavolgbare besluiten deze 7de december. In een onschuldig duel om de bal ziet de man een vrije trap op de hoek van de zestien. Keeper Cuijpers metselt een tweemans muurtje en posteert zichzelf achterin het doel. Waar de doelman eerder dit seizoen zijn ploeg wel eens door moeilijke momenten sleepte in het eerste deel van een match, taxeert hij vandaag de vrije trap van Van Hoef niet goed. De specialist draait de bal om het muurtje in de korte hoek en via de binnenkant van de paal en de vingertoppen van de doelman verdwijnt de bal in het net: 1-0.

Ven VV lijkt extra moed te putten uit deze onverwachte voorsprong en beukt op de soms chaotische verdediging van de Maaslanders. Dat leidt tot nóg een hachelijk moment. Joey komt op een hoge bal ver uit zijn doel, maar die wordt vlak voor zijn grijpgrage handen nog getoucheerd. De bal komt vol in het gezicht van de keeper en springt terug de spelersmeute in, waar Maasland met enige moeite kan ruimen.

Dat was tevens de laatste gevaarlijke situatie voor het FC Maasland-doel in de eerste helft. De fusieploeg neemt het heft steeds nadrukkelijker in handen en na de eerste (en jammer genoeg enige) aanval over de vleugel glijdt Dennis Cryns in de 31ste minuut de gelijkmaker binnen na een voorzet van Luckermans. Tot de koffie heeft Ven vervolgens niets meer in te brengen, maar ook Maasland wordt niet meer echt gevaarlijk.

De supporters hopen dat FC Maasland de tweede helft gaat starten zoals het elftal het laatste kwartier voor rust speelde. Nee dus. Met de straffe wind ditmaal in de rug ontberen de spelers precisie. Drie momenten verdienen het nog genoemd te worden. Alexander de Smedt wordt een meter voor de doellijn volledig vrij gespeeld, maar krijgt de bal niet tussen de palen. Dezelfde Alexander heeft alle pech van de wereld als een afstandskogel via de binnenkant van de paal weer uit het doel komt. Ven Maaseik wordt nog eenmaal gevaarlijk. Wederom uit een vrije trap. Van Hoef probeert hetzelfde trucje uit te halen als in de eerste helft, maar deze keer is Cuijpers tijdig ter plekke en verwerkt de bal tot corner. Eindstand derhalve 1-1. Waarmee beide ploegen in feite niets opschieten.

We zijn bijna op de helft van de competitie. Zondag komt runner-up Stokkem op bezoek. Een ploeg waartegen FC Maasland niets te verliezen heeft. Wellicht tijd dus om iets anders te proberen. Het systeem dat nu wordt gespeeld, werkt niet voor deze selectie durf ik op 50% van het seizoen te stellen. We krijgen te makkelijk doelpunten tegen en scoren zelf moeilijk. Deze stuurman aan wal stelt daarom voor weer ‘gewoon’ 4-3-3 te gaan spelen met een ruit op het middenveld. Of het systeem waarmee Bert van Marwijk vice-wereldkampioen werd: 4-2-3-1. Een viermans verdediging met daarvoor twee stofzuigers. Op die manier bouwen we in elk geval achterin wat meer zekerheid in. Wellicht leest Pierre Heussen deze stukjes ook… Ieder zijn mening…

Jan Cuijpers

Please follow and like us:
0