FC Maasland vervalt in oude fouten

Na op zaterdag twee wedstrijden te hebben gezien waar de sterke wind een beslissende rol speelde is uw verslaggever ervan overtuigd dat de forse bries ook vandaag wel eens beslissend kan zijn. Maar die gedachte wordt gelogenstraft, of het moet zijn dat in de eerste helft van de wedstrijd SSD (Samen Sport Doen) Opoeteren tegen FC Maasland werkelijk  geen enkele dieptepass op maat is.

Na de voortreffelijke pot tegen Diepenbeek doen de fusionisten zich vandaag te kort door niet met dezelfde overtuiging op het veld te verschijnen als een week eerder. Met name op het middenveld wordt niet overtuigend gespeeld. Er heerst blijkbaar bij te veel mensen onduidelijkheid over de vier basisprincipes van het voetbal. Dat zijn: in balbezit maak je het veld zo groot mogelijk, bij balverlies ga je zo compact mogelijk staan, als je kunt passen, ga je niet dribbelen (lopen met de bal) en tenslotte als je vooruit kunt passen geef je geen pass breed of terug. Zo moeilijk is dat allemaal niet te onthouden.

Daarom is het voor de supporters niet te bevatten dat er van achteruit zoveel gelopen wordt met de bal aan de voet en dat de flankspelers soms al vanaf de middenlijn naar binnen trekken. Door dan ook nog eens regelmatig onnauwkeurig te passen of de bal bij een actie op het middenveld te verspelen, wordt Opoeteren vanzelf sterk gemaakt in de omschakeling. Bovendien geven de spelers die geacht worden het elftal te dragen vandaag niet thuis. We mogen niet klagen dat het bij rust nog gelijk staat.

Na rust komt Maasland iets beter uit de kleedkamer en omdat nu tegen de wind in wordt gespeeld vallen de lange ballen, die nog steeds worden gegeven, iets meer in Maaslands voordeel. Dat resulteert in een 0-1 voorsprong als Dennis Cryns een voorzet van de seconden daarvoor ingevallen Naithoukedou tot doelpunt weet te promoveren.

Dat doelpunt is tevens het begin van het einde. Want Opoeteren stroopt de mouwen nog eens extra op, terwijl Maasland lijkt te denken dat de buit al binnen is. De keeper van Opoeteren reageert eerst nog voortreffelijk op een schot van dezelfde Naithoukedou, maar dan mag een Opoeteren-speler twee man passeren die hem geen strobreed in de weg leggen en ongehinderd vanaf de achterlijn terugleggen op Vanhaen, die in de kleine backlijn ongehinderd mag richten, terwijl twee man op twee meter staan toe te kijken. Hoezo kort dekken?

En ook doelpunt nummer twee wordt door FC Maasland zelf ingeleid. Na balverlies op het middenveld wordt verzuimd de bal resoluut weg te spelen. Uiteindelijk verslikt een van de betere Maaslanders, Bart Hechtermans, zich in de felheid van een Opoeteren-opponent. Joey weet diens schot nog te keren, maar in de rebound tikt de doorgelopen (waarom hij wel?) Vandebosch de bal binnen. In de resterende zes minuten – de scheidsrechter weigert ook maar een seconde extra tijd bij te tellen voor de blessurebehandelingen – kan FC Maasland het tij niet meer keren.

Deze ploeg is inmiddels 21 wedstrijden onderweg en heeft laten zien dat ze veel beter kan. Toch vervalt het elftal te vaak in oude fouten. Op deze manier zijn de gouden punten die worden gehaald tegen hoog geklasseerde tegenstanders in de kortste keren weer oud ijzer.

Please follow and like us:
0