Het afscheidscadeau van Alexander

FC Maasland mag zich gelukkig prijzen met het trouwste thuispubliek van 3B. Dit seizoen stonden er regelmatig meer dan 150 toeschouwers langs de lijn, maar zo druk als deze zondag… Okee, er staat dan ook een derby op het programma, maar voor Ven Maaseik is de strijd gestreden en degradatie een feit. Dus dat bezoekers die 45 minuten voor het eerste fluitsignaal arriveren hun voiture al honderden meters verderop in de wijk moeten parkeren is een verrassing. Maar zodra de 6 euro is overhandigd aan het loket wordt alles snel duidelijk: de jeugdafdeling van de tricolores organiseert vanmiddag een penaltybokaal en dat betekent extra toeloop van papa’s, mama’s, opa’s en oma’s. Het Belang van Limburg meende dat er 250 betalenden waren, wij gokken op zo’n 400 supporters.

Hoewel er een flinke bries dwars over het veld staat, laat de zon ons geloven dat het echt lente is. FC Maasland moet zich vanmiddag definitief veilig spelen door winst op de nummer laatst van het klassement. Maar Ven Maaseik zal de buren de punten niet cadeau doen, is de verwachting. De heenwedstrijd ging sneu verloren, mede omdat trainer Saelmans die voormiddag met spoed moest worden opgenomen in het ziekenhuis. Diezelfde Saelmans is er dus vandaag wel bij en hij moet vol aan de bak om de problemen in zijn opstelling op te lossen. Jorn Luckermans is geschorst en hoeft daarom niet in actie te komen tegen zijn toekomstige club. Ook Bart Jansen – hij kreeg vorige week al in de tweede minuut van de wedstrijd een omstreden gele kaart – is er niet bij. Een aderlating tegen de luchtmacht van Ven. Tenslotte moet Jeroen Kuijpers verstek laten gaan met een knieblessure. Ook doelman Cuijpers is niet okselfris. Hij kon deze week nauwelijks trainen met vocht in zijn rechter knie. Een extra test op vrijdagavond gaf de doorslag. Voor de zekerheid zit de keeper van U17 op de bank.

Zodra de scheidsrechter heeft gefloten, blijken alle zorgen voor niets te zijn geweest. Een fris combinerend Maasland zet Ven met de rug tegen de muur en 45 minuten lang komen de bezoekers er niet aan te pas. Maar niet nadat de tegenstander binnen één minuut onze keeper hebben getest. What’s new, zouden we bijna zeggen. Na een stief half uurtje echter mag Yannick Prouvost zijn tweede corner van de dag nemen. Hij legt de bal op precies de goede hoogte en met de goede snelheid voor de goal. De geslepen Alexander De Smedt komt voor zijn verdediger en verlengt de bal naar de lange hoek, waar hij na een stuit onhoudbaar in het net verdwijnt: 1-0.

Maasland gunt de tegenstander één kans die door Joey Cuijpers (hij houdt er een bloedneus en tand door de lip aan over) en Bart Hechtermans tot corner wordt verwerkt. FC Maasland gaat met ‘slechts’ één doelpunt voor rusten.

Voordat de toeschouwers na de pauze hun plek hebben ingenomen, laat Dennis Cryns de lat boven de roze Ven-keeper trillen. Zijn snoeiharde kopbal had een beter lot verdiend. Maar even later dan toch gerechtigheid. Jasper Javornik, die vandaag in de wedstrijd groeit, krijgt de bal aangespeeld van Prouvost en gaat de zestien in. Een Ven-verdediger haalt hem van achteren onderuit en de referee twijfelt geen moment: penalty. Alexander neemt de strafschop over van de vaste schutter, Yannick, die vorige week nog miste. De Smedt kegelt het leer onhoudbaar achter de sluitpost: 2-0. Blijdschap in het veld en langs de lijn, maar de supporters zien toch nog graag een derde doelpunt; voor de zekerheid. En dat komt er. Acht minuten later staat wéér De Smedt aan het eind van een aanval en hij scoort op assist van, ook alwéér, Prouvost: 3-0. Wedstrijd gelopen, klassebehoud veiliggesteld.

Nee dus. FC Maasland maakt dezelfde fout als zo vaak dit seizoen en stopt gewoon met voetballen. Ven brengt ex-prof Renet binnen de lijnen en de oude vos provoceert, smeert kaarten aan en doet er alles aan om de wedstrijd nog te laten kantelen. Dat levert Ven nog twee doelpunten op, maar daar blijft het bij. Ven mag volgend jaar proberen het verloren terrein terug te winnen, terwijl FC Maasland – geloof het of niet – volgende week in en tegen Stokkem nog de derde periode kan pakken. Zelf winnen is dan noodzaak en anderen moeten dan hier en daar een puntje laten liggen. Gezien het programma niet denkbeeldig. Overigens vertelt man of the match Alexander De Smedt na afloop dat dit zijn laatste thuiswedstrijd is geweest. De 35-jarige stopt er na dit seizoen mee. “Het is tijd voor andere dingen, zoals fietsen bijvoorbeeld”, zegt de bebaarde targetman van FC Maasland. In dat geval heeft hij met zijn drie doelpunten vandaag voor een mooi afscheidscadeau gezorgd. Misschien dat hij dat volgend weekend nog eens kan bevestigen?

Please follow and like us:
0