Het geheim van Jessica en Eef

Al weer voor het derde seizoen heeft FC Maasland een damesteam in competitie. Sinds dit seizoen staan de dames onder leiding van Jessica Segers (36) en Eef Paulussen (43). Met nog slechts enkele wedstrijden op het programma kan nu al worden gesproken van een topseizoen. Tijd om de beide trainers eens te vragen naar hun geheim achter dit succes.

Toen mij is gevraagd of ik trainster wilde worden was ik meteen geïnteresseerd, echter wilde ik het niet alleen doen zegt Jessica. Ik ben eigenlijk direct bij Eef uitgekomen. We hebben samen gespeeld bij Standard Elen, we zijn beiden heel competitief en hebben hierdoor dezelfde visie en doelen voor ogen.  Toen Jessica bij mij kwam met de vraag om samen met haar een damesploeg te trainen vond ik dat direct een leuke uitdaging zegt Eef. Ondanks het feit dat ik al een 8-tal jaren gestopt ben met voetballen zag ik het wel zitten; samen ons eigen ploegje! Jessica en Eef zijn eensgezind als het gaat om de kwaliteitsinjectie van dit seizoen. We hebben veel tijd gestoken in het vinden van meisjes waarvan we wisten dat ze goed konden voetballen. We denken dat dit team een goeie mix is van jonge, enthousiaste speelsters en speelsters met de nodige ervaring, die van een hoger niveau komen. Enkel de meest gemotiveerde meisjes zijn gebleven na de eerste kennismakingstrainingen, met hen hebben we een degelijk team kunnen vormen.

Wat is het geheim achter dit tot nu toe fijne en succesvolle seizoen? We zijn een echt team. We doen heel veel aan het team gevoel en proberen de meisjes echt een boost te geven. Zo doen we allerlei activiteiten buiten het voetbal zegt Jessica. We gaan bowlen, maken leuke trainingen en gaan komende week zelfs met een aantal de Kennedymars lopen. Dat wakkert het teamgevoel enorm aan!  We houden ook van beloningen, zo beloven we de meiden om bij winst in belangrijke wedstrijden  een bezoekje aan de McDonalds. We gaan in de zomer periode ook nog eens drie dagen op voetbalstage aan zee zegt Eef, zo worden we veel meer als alleen een voetbalteam. Jessica: Elke maand benoemen we de speelster die het meest aanwezig is geweest. Met de winterstop hebben we de winnende speelster in spreekwoordelijke bloemetjes gezet met een cadeautje. Zo wakkeren we een beetje de competitiviteit aan. Ook hebben we een groepskreet, zowel voor en na de wedstrijd: Eef roept MAASLAND en de meisjes roepen TEAM. Dit werkt zeer motiverend en maakt van ons een groep. Ook als we verloren hebben, komen we steeds even samen in een kring.

Dames voetbal zit in de lift, dan merk je aan alles. Neemt niet weg dat er nog veel werk aan de winkel is. De verplaatsingen zijn soms nog erg ver omdat er nog niet al te veel teams zijn en er zijn nog te vaak laattijdige forfaits omdat teams niet voldoende speelsters bij elkaar krijgen.

Waar liggen jullie ambities? Ik hoop dat we naar volgend seizoen kunnen blijven groeien zegt Eef. We zullen zeker moeten bevestigen dat dit jaar geen toeval was. Ik ben ook heel erg benieuwd wat de hervorming binnen het provinciaal damesvoetbal brengt? Gaan we nu van 3 naar 2 reeksen? En hoe gaat de indeling dan verlopen? Binnen 2 jaar kunnen meedoen voor de kampioenstitel is het doel zegt Jessica. Het doel is een kwalitatief betere ploeg te vormen die nog beter samenspeelt en waarvan het niveau goed genoeg gaat zijn zodat de meisjes uit de eigen jeugdwerking de overstap kunnen maken naar de vrouwenwerking.

In de mannenwereld wat voetbal voor het overgrote deel is zijn we wel een beetje een vreemde eend in de bijt. We horen niet echt bij de jeugdwerking en ook de senioren is niet echt datgene waar wij de directe aansluiting krijgen. We worden uitgenodigd voor vergaderingen en kunnen dus ook onze vragen stellen. Ook hierin moet de juiste modus nog worden gevonden.

We zijn wel erg trots op de prestaties van dit team zegt Eef. Na de competitie gaan we nog wat oefenwedstrijden spelen en meedoen aan het FC Maasland jeugdtornooi. Het zou toch te gek zijn als we binnen een paar jaar een eigen damestornooi kunnen organiseren.  Mochten jullie wat meer willen lezen over het damesteam kijk dan eens op onze Facebookpagina zegt Jessica. En mocht je na het lezen van dit artikel staan te popelen? We zoeken naar een paar speelsters met ervaring voor komend seizoen.