Kan FC Maasland het maar één helft?

Bij de vaste volgers van FC Maasland NO leeft het gevoel dat het team zich de eerste twee wedstrijden van het seizoen tekort heeft gedaan. De eerste wedstrijd van het seizoen had al bij rust in Maaslands voordeel beslist moeten zijn, terwijl vorige week na rust orde op zaken gesteld had moeten worden. Mooi om over na te babbelen, maar nog steeds nul punten.

Vandaag maar beter dan?

Zoals verwacht moest trainer Stefan Saelmans weer puzzelen met de opstelling. Jorn Luckermans maakt vakantiedagen op, Bart Jansen tobt met de naweeën van een grove charge door een Juve-speler en één van de basisspelers kwam door een misverstand niet opdagen. Je zou van minder uit het lood geraken.

Zijn goede invalbeurt van vorige week levert de jonge Santos de Kort een basisplaats op. Al gauw laat hij zien dat zijn vader hem met voorbedachte rade een Braziliaanse voornaam heeft gegeven. De grote, en dus moeilijk wendbare, verdedigers van Lanaken VV hebben de grootste moeite de lichtvoetige en balvaste jongeling af te stoppen. Nadat Maasland-goalie Joey Cuijpers met een voetreflex de eerste Lanakense kans onschadelijk heeft gemaakt – heel eventjes lijken de tricolores net zo mat aan de wedstrijd te beginnen als vorige week – neemt de thuisploeg het heft in handen.

Vooral op het middenveld en voorin weten de spelers elkaar meermaals te bereiken door middel van korte combinaties. Als Dennis Crijns van Ward Vandeberg de bal krijgt aangespeeld in de zestien kiest hij niet voor zijn eigen kans, maar bedient de mee opgekomen Santos. Deze wil de bal in de rechter hoek leggen, maar op de een of andere manier raakt-ie hem niet helemaal lekker. De supporters op de lange zijde zien het leer al over de achterlijn gaan. Echter de bal rolt tergend langzaam tegen de binnenkant van de paal en dan over de doellijn: één kans, één doelpunt. Maar laten we het vel niet verkopen voor de beer geschoten is. Twee weken geleden kwam FC Maasland immers ook op voorsprong.

Langs de kant wordt gebeden en gesmeekt om een tweede treffer. Maar de spitsen lijken hun kruit verschoten te hebben, want als tijdens één aanval drie verschillende schutters achter elkaar aan mogen leggen, weet geen van hen het net te vinden. Als dat al niet erg genoeg is, weigert de jonge leidsman Glen Wielockx de rode kaart te trekken als Santos op weg naar een vrije doortocht onder de grond wordt gestopt. FC Maasland had bij de thee met minstens twee doelpunten verschil kunnen, nee moeten leiden. Dat is er nu maar één.

Over de tweede helft durft u scribent nauwelijks te berichten, want een volledig isolement dreigt. Van het alleszins verzorgde powervoetbal van voor de rust is weinig tot niets meer over. Lanaken VV krijgt en neemt de ruimte om steeds beter te voetballen. Desondanks is de grootste kans van de middag voor Yannick Prouvost, die op de hielen gezeten door twee Lanaken-verdedigers, ervoor kiest de bal over de keeper te lobben in plaats van een meter door te lopen en het speeltuig in de benedenhoek te plaatsen. De sluitpost kan het mislukte boogballetje makkelijk plukken.

Waar iedereen dan voor vreest, gebeurt. Lanaken kan de stand gelijk trekken als Peter Haeldermans aan de zijlijn een overtreding maakt. De uitdraaiende, halfhoge vrije trap wordt door de complete verdediging van FC Maasland nagekeken en keeper Cuijpers plakt op de lijn. Een koud kunstje om de 1-1 binnen te koppen. Alweer een tegendoelpunt uit een standaardsituatie, concludeert trainer Saelmans na afloop. Er zal deze week in huize Cuijpers nog wel eens worden nagepraat over dit doelpunt, want ondergetekende is van mening dat als een keeper in dit soort situaties uit komt én schreeuwt een aanvaller nogal eens genegen is het hoofd in te trekken. Joey claimt dat het geen hoge, maar halfhoge bal is (dus verdedigbaar) die bovendien van de goal afdraait (dus voor de keeper moeilijk te onderscheppen).

Na de gelijkmaker ruikt Lanaken VV bloed. De scheidsrechter trapt in het toneelspel van de aanvoerder en geeft een vrije trap randje zestien. Het schot dat over de muur richting kruising zeilt, wordt door Joey fraai gepareerd. In de laatste minuten van de wedstrijd verzuimt de referee een tweede rode kaart aan Lanaken te offreren als de keeper van de tegenpartij de doorgebroken Crijns van FC Maasland torpedeert. Op basis van de twee verschillende speelhelften een terechte puntendeling. Op basis van het aantal kansen, met name voor de rust, krijgt FC Maasland NO twee punten te weinig.

 

JAN CUIJPERS

Please follow and like us:
0