Punt met dank aan junioren

Voorafgaand aan het treffen met de Koninklijke HO Heide werd al voorzichtig gespeculeerd op een sprong naar de middenmoot. De club uit Hasselt stond immers krap twee punten voor op FC Maasland en bij een driepunter zou de fusieclub over Heide heen springen in de stand.

De Koninklijke – de accommodatie leek allesbehalve op een paleis – houdt voorafgaand aan de match ploegenvoorstelling. Desondanks zijn de supporters uit Kessenich, Kinrooi en Ophoven veruit in de meerderheid. Mooi is de opkomst van de elftallen met de allerkleinsten aan de hand. “Zijn jullie uit Nederland?”, vraagt er eentje aan Wim Janssen. “Dat moet ge aan die in het oranje vragen”, antwoordt die het stomverbaasde manneke.

Maar dan alle gekheid op een stokje. Het vervroegde aanvangsuur lijkt de tricolores slecht te bekomen: het is net of de meeste spelers nog onder het zondagse dekbed liggen. Heide begint veel feller aan de wedstrijd, waardoor Joey de eerste tien minuten moet laten zien dat zijn reflexen op de lijn dik in orde zijn. Ook bokst hij een hoge bal uit de gevarenzone en haalt hij een bal uit de voeten van een Hasseltse aanvaller. Ook centrale verdediger Bart Jansen is bij de les en verijdelt een aantal gevaarlijke kansen. De supporters, die voor de aftrap nog optimistisch waren over de uitslag, moeten billen knijpen. Het recept om Heide te ontregelen is nochtans eenvoudig: zo hoog mogelijk druk zetten. Vanaf het moment dat FC Maasland dat gaat doen, is het over met de druk van Heide. De vijfendertig minuten tot de rust zijn voor de gasten zonder dat die nou tot hoogstaand voetbal komen. De Heide-goalie laat zien dat ook hij stijlvol kan redden als hij een schot van Prouvost uit de hoek zweeft. Even later mist Maasland de grootste kans van de wedstrijd voor een verlaten goal. Referee Plessers kan bij dit foutenfestival niet achterblijven en keurt tot ontzetting van de zestig Maasland-supporters een zuiver doelpunt af. De onder druk gezette keeper schiet in paniek de bal tegen de rug van zijn eigen verdediger, waarna de bal voor de voeten komt van de meegelopen Dennis Crijns: 1-0. Toch? Plessers en zijn grensrechter beslissen anders. Zoals zij tijdens het eerste bedrijf wel vaker twijfelachtige beslissingen nemen. Dat het bij rust nog steeds 0-0 staat, is echter grotendeels aan Maasland zelf te wijten.

Na de pauze gaan de mannen van trainer Stefan Saelmans door met vroeg druk zetten. Het, zeker achterin, van techniek gespeende Heide komt daardoor in steeds grotere moeilijkheden. Ondanks het feit dat de Maasland-spelers veel te vaak een moeilijke oplossing kiezen voor de spelvoortzetting. Te vaak een lange bal op De Smedt, die de bal in de voeten moet krijgen. Te vaak slordige passes achter of juist te ver voor de man en te vaak ballen door de lucht, die voor de medespelers moeilijk te controleren zijn. Maar iedereen kent het spreekwoord van de kruik en het water. Als Maasland ver op eigen helft de bal verspeelt en vervolgens géén druk zet, ziet Verdingh zijn zondagsschot tot eigen verbazing over de zich vergeefs strekkende Joey in de verre kruising zeilen. Nogmaals, Maasland is beter zonder groots te spelen, maar de tegenstander scoort. Zoals zo vaak…

Gelukkig laten de Noord-Limburgers het hoofd niet hangen en wordt met hernieuwde energie het vijandeliijke doel bestormd. Een tweede gele kaart voor Heide-speler Vanthienen zorgt ervoor dat Maasland met een man meer komt te staan. Saelmans besluit tot een aantal wissels: Crijns (in oktober met stip op de derde plek van het spelersklassement van HBvL), Prouvost en Wim Janssen gaan naar de kant voor Javornik en de junioren De Kort en Conen. Die laatste twee laten vervolgens zien hoe voetbal moet worden gespeeld. Met een dubbele een-twee over de grond door het centrum van de Heide-defensie bedienen ze Alexander de Smedt – in de voeten en niet in de diepte – die bekeken de keeper kansloos laat: 1-1.

FC Maasland maakt zich op om de genadeklap uit te delen, maar scheidsrechter Plessers heeft blijkbaar een horloge van de markt, want zeker zes minuten naspeeltijd worden niet gegeven. Toch kan FC Maasland tevreden zijn met één punt, want net voordat de scheids een einde maakt aan de pot mag een Heide-speler vrij op het doel af van Joey. Die houdt met een katachtige reactie het punt op zak.

Please follow and like us:
0