Slappe eerste helft kost FC Maasland de punten

Na de spijtige nederlaag op de openingsdag van de competitie zou de selectie van trainer Stefan Saelmans er op gebrand zijn vandaag de punten wél mee naar huis te nemen. Zou je denken, tenminste…

Na het nemen van een sluip-door-kruip-door-route naar de accommodatie van FC Juve moeten we allereerst constateren dat de trainer heeft moeten improviseren als Miles Davis in zijn beste dagen. Aanvoerder Bart Hechtermans is afwezig wegens een doopfeest, Roy Vanfloorop is op vakantie en Alexander Desmedt sukkelt met een spierscheur. Gelukkig is het Rudy Poelmans gelukt – het kostte hem slechts één volledige vrijdag – Bart Janssen speelgerechtigd te krijgen. Die maakt zijn debuut centraal achterin. (Javornik, Vanhoef en Karim Naït oukhedou zijn out.) Aan de linkerkant wordt-ie geflankeerd door nog een debutant in het eerste team: Musty. Op de bank weet Saelmans nog een aantal talentvolle jongeren naast zich. Waarover dadelijk meer.

Vrij snel na de aftrap is duidelijk dat we vandaag te maken hebben met een team dat technisch voetbal op het middenveld en voorin combineert met een ongehoorde hardheid in de verdediging. Maasland geeft de opponent te veel ruimte om te voetballen, zodat in het eerste kwartier doelman Joey de speler is met de meeste balcontacten. Dat kan niet goed blijven gaan.

En dat doet het dan ook niet. Eerst mag een Juve-speler volledig ongehinderd een vrije trap verlengen aan de eerste paal: 1-0. Niet veel later scoren de Turken met de Italiaanse naam hun tweede van de dag als een speler van Juve uit een corner vrij in mag koppen. FC Maasland kan hier niet meer tegenover stellen dan een drietal mislukte aanvallen, die al buiten het zestienmetergebied van alle gevaar worden ontdaan door alweer een verkeerde pass. De kans op de aansluitingstreffer wordt net voor rust de nek omgewrongen als de doorgebroken Dennis Crijns voorzet en Joshua een schoenlengte tekort komt om de bal in het lege doel te duwen.

Wat trainer Saelmans in de rust heeft gezegd is niet helemaal duidelijk. Wel moet de geblesseerde Bart Janssen (wat een pechdebuut) in de kleedkamer achterblijven. In zijn plaats komt Ward Vandeberg in het spel, wat meteen voor meer diepte op de rechterflank zorgt. Ook de lange Joshua Witters moet het veld ruimen. In zijn plaats komt Santos Dekort , die in de 45 minuten dat-ie speelt een hele goede indruk achterlaat.

Vanaf de aftrap gooien de tricolores het gas erop en dat leidt al gauw tot de aansluitingstreffer door Dennis Crijns, vorige week nog de grote afwezige. Het moet gezegd dat Dennis enkele grotere mogelijkheden verprutst, maar deze goal uit een prima actie achter de keeper werkt. FC Maasland zet aan voor de gelijkmaker, maar de onrust wint het van het voetbalverstand. Zeker als een Juve-speler in mag rukken na alweer een grove charge op Jorn Luckermans. In plaats van de bal rond te laten gaan en met een man meer naar de opening te zoeken, wordt er uit allerlei onmogelijke hoeken en standen geschoten. Dit tot genoegen van de tegenstanders, die sjokkend elke uitbal op gaan halen. Als de scheidsrechter er een eind maakt, is de stand dan ook nog steeds 2-1 in het voordeel van Juve.

Aan deze warme septembermiddag kunnen we twee conclusies verbinden: als FC Maasland was gestart zoals de tweede helft had het minstens een punt aan deze confrontatie overgehouden. En de jeugdige krachten die vandaag acte de présence gaven, blijken in een aantal gevallen echte aanwinsten. Dat wordt volgende week dus weer improviseren voor Stefan Saelmans.

 

Please follow and like us:
0