Soms zit het mee, soms zit het tegen

De boomlange Geebelen van Eendracht Louwel is één van de topspitsen in 3B. Trainer Saelmans is niet van zins de targetman in de kaart te spelen en heeft zijn spelers opdracht gegeven niet te hoog druk te zetten. Zo wil hij voorkomen dat de tegenstander vroeg in de wedstrijd de lange bal gaat hanteren op de in de lucht bijna niet te verdedigen centrumspits.

Hoewel jarenlange volgers van het provinciale voetbal de loftrompet staken over het voetbalplein van Louwel treffen we vanavond een omgeploegde akker aan. En Maasland komt daar beter mee weg dan de thuis spelende ploeg. De eerste kansen zijn dan ook voor de tricolores en Louwel mag helemaal niet klagen dat het na vier minuten nog op 0-0 staat. De verdedigers weten niet goed weg met de ruimte die tot de middenlijn open ligt en hun passes worden regelmatig door de Maaslanders onderschept. Alleen met ongeoorloofde middelen kunnen ze achtereenvolgens Cryns, Naithoukedou en Prouvost stuiten.

Aan niets is te zien dat hier een subtopper speelt tegen een ploeg die nog steeds niet helemaal uit de gevarenzone weg is. Maar zoals zo vaak worden wedstrijden beslist door details. Ook in Derde Provinciale. Hoewel de opdracht luidt de spitsen van Louwel kort te dekken, krijgt Geebelen in de 25ste minuut de gelegenheid met de rug naar de goal de bal aan te nemen; af te leggen voor Maggen en die heeft de hoek uit te zoeken, terwijl zeker vier, vijf Maaslanders op één à twee meter staan toe te kijken. Louwel volledig onverdiend op voorsprong.

In de 29ste minuut krijgt Dennis Cryns, die eerder in de wedstrijd al tweemaal vol op de enkel is geraakt, een bal in zijn gezicht, waardoor hij niets meer kan zien. Alexander de Smedt is zijn vervanger, waarmee het wapen snelheid voorin kan worden vergeten. Voetballend valt er voor rust niet veel meer te beleven. Wel op het gebied van vechtsporten, wat Knevels in de 41ste minuut een rode kaart kost als hij Bart Jansen met de vlakke hand vol in het gezicht slaat. Doelman Cuijpers neemt even later veel risico als hij ter bescherming met opgetrokken knie een bal in de zestien komt halen. Hij heeft zijn noppen iets te hoog en die worden door Geebelen professioneel opgezocht. Het zal niet de eerste scheidsrechter zijn die de eerste rode prent compenseert met een tweede.

Even na de thee bewijst De Smedt zijn waarde. Uit een onmogelijke positie en omringd door tegenstanders ziet hij de ruimte in de lange hoek en met een perfecte boogkopbal verschalkt hij de keeper van Louwel: 1-1. Het meegereisde Maasland-publiek gaat er nu achter staan en het voetbal mag dan niet altijd even goed zijn, de werklust van de fusieclub is boven elke kritiek verheven. En ze krijgt dan ook loon naar werken. Roy van Floorop (foto) krijgt waar hij, volgens zijn vader op de staantribune, al zo lang op heeft geaast. Hij kopt de 1-2 op het scorebord na weer een corner van de geblesseerde Yannick Prouvost, die op karakter het einde haalt.

Een ervaren ploeg zou nu denken: “Kat in het bakkie, uitspelen.” Zo niet FC Maasland. De ploeg blijft de aanval zoeken, maar door te veel foute passes op het middenveld kan Louwel een aantal malen gevaarlijk counteren. De keer dat Cuijpers uitkomt zonder geheven knie krijgt hij meteen de studs van de tegenstander in zijn ribbenkast. Met gestrekt been doorgaan op de doelman zou toch minimaal geel op moeten leveren…  Gelukkig heeft ook het Belang van Limburg van maandag 9 februari geconstateerd dat Europa al toe is aan de 87ste versie van het spelregelboek, maar dat Belgische scheidsrechters nog steeds de eerste druk hanteren. Zo zien we ook elke wedstrijddag de verkeerde toepassing van de buitenspelregel. Een bal hoeft maar naar voren gespeeld te worden en er wordt al gevlagd (en gefloten), ook al komt een aanvaller helemaal niet in balbezit en dus niet in strafbaar buitenspel. Maar goed, dat was een discussie naast het veld. Terug naar de wedstrijd.

De wedstrijd kantelt definitief als een oude bekende wordt ingebracht: ex-inwoner van Kinrooi Peeters. Hij scoorde eerder deze middag al de gelijkmaker tegen de reserves van Maasland in de 95ste minuut. Hij brengt een behoorlijke hoeveelheid gif in de aanval, terwijl Maggen zich terug laat zakken naar het middenveld, waar Louwel nu een overwicht creëert. Een overtreding van hem op Dewael wordt door de scheidsrechter andersom gezien. Cuijpers staat iets te ver naar voren in zijn doelgebied, waardoor Louwel de bal achterin de kleine baklijn kan lepelen. Daar is Peeters weggeslopen uit de rug van de volledige Maasland-verdediging: 2-2.

Dachten we na tien minuten hier kansloos te verliezen, een kwartier na rust de drie punten mee te nemen en zijn we nu al blij met een gelijkspel. Maar in de 84ste minuut kopt Geebelen magistraal en toch gelukkig de derde van Louwel in de touwen: onderkant lat, op de lijn, binnenkant paal en doelpunt. En toch zit het gelijkspel er nog in als in de allerlaatste seconde een schot van Jansen op de paal naast de kansloze Louwel-sluitpost uiteen spat. Daarom de kop boven dit verslag…

Please follow and like us:
0