Thuisblijvers krijgen ongelijk

De wedstrijd werd gestart met één minuut stilte ter nagedachtenis van Lutgarde Martens, vrijwilligster binnen onze club en echtgenote van Robert Christis, één van onze afgevaardigden van het eerste elftal. De club bedankt Lutgarde voor haar engagement en betuigt haar medeleven aan Robert en familie.

Het wereldkampioenschap veldrijden of het eetfestijn van FC Maasland NO zelf lijken zondagmiddag van grote invloed op het toeschouwersaantal. Waar normaal gesproken rond de 200 supporters rond het veld in Kessenich staan, telt de penningmeester vandaag slechts 90 betalenden. Ze worden dubbel gefopt: een Nederlanders wordt wereldkampioen veldrijden en FC Maasland licht de nummer twee van de ranglijst pootje: 2-1. Het eten moet nochtans voortreffelijk zijn geweest.

Trainer Saelmans stuurt de Maaslanders de wei in met de opdracht de tegenstander meteen bij de keel te vatten, dus hoog druk te zetten. En dat is niet wat zijn mannen doen. Ze starten te afwachtend aan de match, even met de dikke teen voelen of het water niet te warm of te koud is. Gevolg: Calcio heeft de eerste tien minuten het initiatief. Het wedstrijdblad van de bezoekers leest als een opstelling uit de Italiaanse Serie A. Eén naam springt er echter uit: Fabio Caracciolo is de man om in de gaten te houden. In Genk viel de ex-prof even in en scoorde toen, nu staat hij echter vanaf het beginsignaal in het veld. Bart Jansen speelt echter een dijk van een wedstrijd en weet de voormalig spits van Fortuna, FC Eindhoven, MVV, ADO Den Haag en FC Den Bosch voor een groot deel te neutraliseren.

Toch zijn de eerste kansen voor Calcio Genk. Maar doelman Joey Cuijpers laat zien wat viermaal achter elkaar trainen met een keeper kan doen en tikt een geplaatste kopbal met een katachtige reactie uit de kruising. Even later staat de portier ook op zijn plek als Caracciolo een poeier loslaat op de linker hoek. Cuijpers bokst de kogel corner. Daarna raakt de wedstrijd meer in evenwicht en kan ook Maasland gevaar stichten. Dan al wordt langs de kant opgemerkt dat ‘we van deze ploeg niet hoeven te verliezen’. Maar in de 28ste minuut laat Caracciolo dan toch zien dat ie een uiterst doeltreffende spits is. Opkomend over rechts laat hij een loeier los die de buitenkant van de doelpaal treft – vandaag wordt gecontroleerd of het doel opnieuw moet worden geplaatst – en van daaruit pal in het aangezicht van verdediger Bart Jansen terecht komt en vervolgens over de doellijn caramboleert langs een volledig kansloze keeper, die nog naar de paal aan het kijken is. 0-1 voor Calcio en blessurebehandeling voor Jansen die, hoewel het een afgeketste bal betreft, enige minuten lang nauwelijks adem kan halen. Wat was dat een hard schot!

Maasland is mentaal helemaal niet gebroken en blijft voetballen zoals het bezig was. Het enige dat de tricolores nalaten is van de hele en halve kansen er één te benutten. Maar wat gebeurt? Uit een corner van Yannick Prouvost – in paniek weggegeven door een Genkse verdediger onder druk – lepelt de door twee man gedekte Dennis Cryns de bal onhoudbaar in de kruising. Wereldgoal en 1-1. Maasland blijft aanvallen en speelt bij vlagen ook nog eens heel goed voetbal. Als we al een punt van kritiek mogen noemen, dan is dat dat op het middenveld de spelers te ver van hun man staan. Het kost veel extra energie om steeds een man in balbezit op te moeten zoeken. Maar we zoeken vandaag geen spijkers op laag water, want bij rust is het nog steeds gelijk.

Na de thee lijkt bij Calcio het heilige vuur gedoofd. FC Maasland is heer en meester op het veld. Caracciolo wordt nog slechts eenmaal in stelling gebracht, maar een gezamenlijke inspanning van de uitlopende doelman en verdediger Bart Hechtermans doen die kans teniet. Maasland gaat jammer genoeg slordig om met de kansen. Als Karim Naitoukhedou op is – hij is al de hele week ziek, evenals Bart Jansen en Ward Vandeberg trouwens en de niet aanwezige spits Alexander – brengt trainer Saelmans Santos de Kort in het veld. De jonge aanvallende middenvelder viel dit seizoen al vaker goed in. In de 82ste minuut krijgt Maasland een vrije trap aan de rechterkant van het veld net buiten de zestien. Yannick Prouvost – weer hij! – schildert de vrije trap precies op het hoofd van de invaller met de Braziliaanse voornaam en Santos knikt het leer gedecideerd binnen.

Dan is het nog een kwestie van de wedstrijd uit spelen. En dat lukt deze keer prima. De goed leidende referee blaast na drie minuten naspeeltijd af. Maasland haakt aan bij de brede middenmoot en in deze vorm volgt nog een mooie tweede seizoenshelft.

 

Please follow and like us:
0