FC Maasland kan niets rechtzetten!

FC Maasland NO – Houthalen VV, 3e provinciaal   30 november 2014

 

Het zal de Belgische lezer waarschijnlijk bar weinig zeggen, maar tijdens de wedstrijd van FC Maasland tegen Houthalen VV dwalen mijn gedachten regelmatig af naar de match Paris St. Germain tegen Ajax, een halve week daarvoor. De Amsterdammers hadden 70 procent balbezit, maar de Fransen lieten zien waar het in het voetbal om gaat: doelpunten!
Op een (iets) lager niveau gaat het zondagmiddag ook zo. Maasland is het overgrote deel van de speeltijd in het bezit van het speeltuig, maar Houthalen komt driemaal voor de goal en scoort daaruit twee doelpunten.
Maasland begint aan de wedstrijd op een manier die laat zien dat het team de oorwassing van een week eerder recht wil zetten. De tegenstander wordt vroeg gestoord en de ene na de andere aanval rolt op het vijandelijke doel af. Het publiek gaat er eens goed voor staan, want de start smaakt naar meer. Al na drie minuten krijgen de voorwaartsen hun eerste kans, maar het vizier staat – nog of alweer? – niet op scherp. En zo gaat het aan een stuk door, over de grond of door de lucht, de juiste richting zit niet achter de laatste kopbal of het laatste schot. Als het na een kwartier 2-0 had gestaan, had Houthalen niets kunnen zeggen.
De tegenstander probeert er af en toe uit te komen, maar kan de verdedigers van FC Maasland niet verontrusten. Dat wil zeggen: tot de 29ste minuut. De linksbuiten van Houthalen (nummer 14 Sander Tips, we waren voor aanvang van de wedstrijd al voor hem gewaarschuwd) dringt met de bal aan de voet door tot aan de kleine baklijn. Daar kan hij in extremis worden afgestopt door Bart Jansen, waarna de bal tussen enkele Maasland-spelers in blijft liggen. Die twijfelen wat te doen, waarna Deferm van Houthalen zich bedankt en de bal achter de kansloze Joey trapt.
Tot de rust mag FC Maasland de bal weer hebben van de tegenstander, maar het lukt het onrustig spelende team niet de stand gelijk te trekken. Het publiek verwacht na de rust de jongelingen Conen en De Kort in het team, maar trainer Saelmans houdt zijn kruit nog even droog. FC Maasland probeert het de Houthalen-defensie moeilijk te maken, maar Cryns krijgt te weinig ruimte om zijn loopacties te maken en De Smedt moet de ballen te ver buiten de zestienmeter op gaan halen. Met name Alexander zou veel meer rendement hebben als-ie met zijn rug naar de goal op en rond de penaltystip aangespeeld zou worden, de bal vast zou kunnen houden en dan af zou kunnen leggen op een inkomende speler of zelf vanuit de draai zou kunnen schieten. Hij komt nou steeds veel te ver van de vijandelijke goal in balbezit. De mannen die hem kunnen bedienen, zitten echter nog op de bank.
Groot is de verbazing bij de supporters als de trainer besluit Jeroen Kuypers naar de kant te halen. Als er één speler is die niet verzaakt is het ‘Kuup’ wel. Zijn plaats wordt ingenomen door Ward Vandeberg, die overigens prima invalt. Even later maakt dan ook Santos De Kort zijn opwachting. Hij sticht meteen gevaar over de linkervleugel. Dat mag niet baten, want zo’n vijf minuten na die wissel komt Houthalen voor de eerste en enige keer in de tweede speeltijd voor het Maasland-doel na weer twijfelachtig verdedigen. Joey kan de 0-2 niet voorkomen.
Hoewel er nog een kwartier te spelen valt, is het geloof in een goede afloop verdwenen. Daar kan ook het inbrengen van Mitch Conen niets aan veranderen. Dat het Maasland niet meezit, bewijst een kopbal in de linker benedenhoek. De niet bijster atletisch ogende keeper van Houthalen tikt de bal met een katachtige reflex tot corner. In de laatste minuut sterft dan ook nog een mooie stift van Alexander in schoonheid: de bal komt vanaf onderkant lat terug het veld in.
Stefan Saelmans zei het al voor de wedstrijd: ik kan niet trainen op vaste patronen. Te veel spelers laten verstek gaan. Na de wedstrijd in de kantine dezelfde geluiden. Het wordt tijd dat de groep opstaat, goed gaat trainen, de mouwen oprolt en zondag laat zien dat ze niet tegen degradatie wil voetballen.

Please follow and like us:
0